ProsztataKommandó 2018-07-10T14:34:03+02:00

„Köszönjük a sok információt, a szűrést, a gyors intézkedést. Azt gondolom, hogy ez az egészségnap több munkatársunkat ráébresztett arra, hogy sokkal tudatosabban kell élnie és vigyáznia magára a hozzátartozók érdekében is. Tiszteletünk Módisné Vadon Évának, hogy ezt a nehéz napot ilyen korrekt módon vezénylete le, mindig odafigyeléssel a zord férfi dolgozóinkra.”

Árvai István - felső vezető, KÉSZ Csoport - SegítőKÉSZ Alapítvány

„Idén örömmel éltünk a lehetőséggel és bővítettük a vizsgálatok palettáját a PSA-szűréssel. A MentsManust Mozgalom közreműködésével 18 férfi szűrése valósult meg. A főorvosnő minden vállalkozó kedvű úriembernek korrekt tájékoztatást adott a méréssel kapcsolatban. Egy játékos kérdőívvel mérte fel a prosztatarákkal kapcsolatban tájékozottságukat és ez alapján adott tanácsokat, javasolt intézkedéseket.

Reméljük, hogy a jövőben még több kollégánknak és környékbeli lakosnak tudunk szűrést biztosítani.” 
Kovács Nikolett - kereskedelmi vezető, NAGÉV RÁCS Kft.

„Öröm számunkra, hogy csatlakozhattunk a mozgalomhoz, tettünk férfi munkavállalóink egészségének megőrzéséért és felhívtuk a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. Büszkék vagyunk arra, hogy vállalatunk bekerült  a FérfiEgészséget Támogató Intézmény Minősítésű cégek körébe. A jól szervezett kampány eredményeképpen a 40 év feletti férfi kollégák szerencsére nagy számban jelentkeztek  PSA vizsgálatra. Visszajelzéseik szerint a szűrés alkalmával a Prosztata Kommandó munkatársaitól korrekt, széles körű tájékoztatást kaptak a megelőzés fontosságáról, megemelkedett, vagy magas PSA érték esetén a további tennivalókról. Biztosak vagyunk abban, hogy a rendezvény hatékonyan hozzájárult munkavállalóink egészségtudatosságának növeléséhez. Jó szívvel ajánljuk minden munkaadónak, aki törődik munkatársai egészségével!”  

Stencinger Ildikó , Veritas Dunakiliti Kft.

„Nagyon elégedettek voltunk a szűréssel. Nővérük, Évában egy nagyon szimpatikus, közvetlen, barátságos és gyakorlott hölgyet ismerhettünk meg. Nagyon könnyen megtalálta a férfi dolgozóinkkal a kapcsolatot. Bátorította a félszegebbeket, megnyugtatta az aggódóbbakat. Széleskörű tájékoztatást adott mindenkinek. Az eredmények gyorsan elkészültek. Minden profin, gördülékenyen működött. Reméljük a közeljövőben ismét találkozunk.”

Angyalné Györei Katalin - ügyvezetői asszisztens , GYEGÉP Kft

Hatékonyan a megelőzésért – “ProsztataKommandó” 

A MentsManust a Semmelweis Egyetem segítségével összeállított egy egészségügyi stábot, amely szakszerűen végez PSA mérést és ad felvilágosítást a férfiak számára. A vizsgálat viszont akkor lesz teljes körű, ha a PSA mérés mellé Ultrahang és még egy RDVs vizsgálatot is beiktatunk (Rectális Digitális Vizsgálat). Az RDV során a prosztata tapintható a végbélen keresztül, ún. tapintási lelet nyerhető belőle. A három vizsgálat együttesen ad diagnózist a prosztata állapotáról.

A vizsgálat ajánlott minden korosztály számára, legfőképpen a 40 év feletti férfiak.

A “ProsztataKommandó” az ország bármely pontjára képes kitelepülni; legyen szó céges vizsgálatokról, egészségnapokról vagy egyéb rendezvényekről. A PSA-szűrés során tájékoztatjuk az odalátogató férfiakat az egészséges életvitelről, a férfibetegségekről és az ujjbegyből pár csepp vér formájában nyert PSA-t vizsgáljuk, ami egy előzetes eredményt ad, amivel növelni tudjuk a férfiak egészségtudatosságát, illetve pozitív eredmény esetén komolyabban kezdenek el foglalkozni az egészségükkel.

Mi az a PSA szűrés?

A PSA (prosztata specifikus antigén) egy olyan fehérje, mely kizárólag a prosztatában termelődik. A vérből történő PSA meg határozása segítséget nyújthat a prosztatarák diagnózisának megállapításához. A prosztata megbetegedéseinél a PSA szint a normál érték többszöröse is lehet. Amennyiben a PSA vizsgálat eredményei emelkedett szintet mutatnak, vagyis a prosztata megbetegedésére utalnak, úgy szakembereink felvilágosítást adnak a következő lépésekről.

A PSA mérés tehát nem egyenlő a diagnózis megállapításával, azonban annak nagyon hasznos elő lépcsője!

Hogy zajlik a PSA mérés?

A PSA mérés vérvétellel történik, amelyet a helyszínen egy speciális készülékkel kiértékelnek. Az eredmény ezután hozzávetőlegesen 15 perc elteltével kimutatható. A méréshez 2-3 csepp vérre van szükség. A PSA vizsgálat nem igényel egyéb fizikai (pl. tapintásos) vizsgálatot.

További egészséggel kapcsolatos információk